Mail: kontakt@art-kustik.net - Telefon: 73 70 95 00 

Kære leder – løft dine resultater med akustiske forbedringer

Udgivet d. 10/4 2021

Som leder har du sjældent selv mulighed for at vælge de lokaler, som dine medarbejdere skal arbejde i. 

I mange bygninger af ældre dato og desværre også i mange nyere bygninger er akustiske hensyn blevet nedprioriteret i byggefasen. Derfor er støj et stort problem på mange arbejdspladser. Det gælder især i åbne kontormiljøer, hvor mange mennesker skal kunne koncentrere og fordybe sig på samme tid.

Har du som leder eller arbejdsmiljørepræsentant mistanke om eller konstateret problemer med støjforstyrrelser i jeres lokaler? Så får du her nogle råd og retningslinjer, som kan forbedre – ikke bare den akustiske atmosfære – men også dine medarbejderes trivsel, arbejdsglæde, produktivitet og sundhed. 

Dæmp efterklangstiden via støjabsorberende elementer
Dårlige og skadelige akustiske rumforhold konstateres ofte ved at måle den såkaldte efterklangstid, som er det antal sekunder, det tager for lyden at falde med 60dB efter den oprindelige lyd er stoppet. 

Du kan læse mere om de danske anbefalinger for efterklangstider på arbejdstilsynets hjemmeside. 

De hyppigste årsager til at efterklangstiden er for høj i åbne kontorlandskaber er enten, at materialerne på vægge og møbler er hårde og glatte, og dermed reflekterer og kaster støjen rundt i lokalet, eller at der ikke er nok elementer i rummet, som bryder lydbølgerne på deres færd rundt i rummet. 

Der findes et væld af forskellige løsninger på disse problemer. For det første kan man via ophængning af akustiske elementer på vægge og i lofter absorbere lydbølgerne og dermed komme den høje efterklangstid og støjrefleksion til livs. 

Derudover kan man også gøre meget via indretning. Jo flere bløde flader, der er i rummet, jo bedre opbrydes og standses lydbølgerne. Derfor kan man faktisk gøre meget ved at placere møblerne på den rette måde i rummet. Der findes også møbler, som er designet i særlige støjabsorberende materialer, som både kan optimere støjniveauet i rum og smatidig maksimere udnyttelsen af pladsen i lokalerne. Se et eksempler her. 

God akustik behøver ikke være dyrt
Rigtig mange ledere tøver med at indtænke akustiske løsninger af frygt for tårnhøje omkostninger. Men blot fordi, at problemet skyldes byggematerialer og lokalernes form, behøver man ikke kaste sig ud i et større renoveringsprojekt for at komme støjgenerne til livs. Begynd med at kigge på materialerne på jeres vægge og på møblernes placering. 

Du kan altid hente hjælp og inspiration hos ART-KUSTIK’s lydeksperter. Kontakt os eller bestil et gratis besøg. 

Denne hjemmeside anvender cookies, så vi kan give dig den bedst mulige oplevelse. Ved fortsat brug af hjemmesiden accepterer du vores Privatlivs- og cookiepolitik.